В дните от 16 до 22 септември за поредна година страната ни се включва в Европейската седмица на мобилността.

Това е инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя води началото си от 2002 г. и призовава европейските градове и държави да отделят една седмица за устойчива мобилност. В рамките на седмицата се отбелязва и Ден без загинали по пътищата, който акцентира на последствията от пътния травматизъм и за повече мерки за постигане целите на Визия 0.

Тазгодишната кампания има за цел да мотивира всички бивши и бъдещи партньори да се присъединят към 20-та годишнина на инициативата под мотото „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“. Идеята е хората да се насърчат да поддържат добра физическа и психическа форма, да проявяват загриженост за околната среда и за здравето на другите, когато избират начина си на транспорт.

Местните власти, образователните институти, частните компании и неправителствените организации могат да се присъединят към Европейската седмица на мобилността по различни начини. Всеки може да участва в основната кампания в седмицата 16 – 22 септември, както и да представи своя дейност за мобилността, касаеща инициативи за устойчива мобилност, които продължават през цялата година. За повече информация посетете интернет страницата на инициативата

Вече са отворени и поканите за награди на ЕС за мобилност – те отличават регионалните и местните власти в прилагането на мерки за мобилност. Краен срок за кандидатстване е 31 октомври 2021 г., като всички правила за участие могат да бъдат намерени тук.  

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включва в редица активности в хода на Европейската седмица на мобилността, които преминават под надслов „На пътя животът е с предимство“.