За шеста поредна година се провежда информационната кампания „Празнувай отговорно“. По традиция тя се организира преди Студентския празник – 8 декември. Инициативата е на Университета по хранителни технологии в Пловдив, а в нейното официално откриване участие взеха и експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Във висшето учебно заведение през тази седмица ще има серия лекции по пътна безопасност, а символично студентите ще затворят улицата пред висшето училище. Доброволците на БЧК ще демонстрират оказване на първа помощ, ще има и интерактивни форми за представяне на мерки за превенцията на пътя, стана ясно по време на събитието.

Една от причините за възникване на рискови ситуации и тежки инциденти на пътя при младите шофьори е отвличане на вниманието. Все по-голям фактор за това става използването на мобилен телефон докато се шофира. Много млади водачи опитват да пишат или четат съобщения докато управляват превозни средства. Затова и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ стартира информационна кампания под надслов „Пиши, когато стигнеш!“, в която се разясняват опасностите от подобно поведение. „Достатъчни са само няколко секунди отклонено внимание, за да предизвикате катастрофа, която може да има и фатални последствия“, подчерта Росен Рапчев, експерт в ДАБДП.

Организаторите на кампанията призоваха студентите да бъдат отговорни, при възможност да използват организиран транспорт за 8 декември и в никакъв случай да не сядат зад волана след употреба на алкохол.