Председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова заедно с председателя на Държавна агенция за закрила на детето Елеонора Лилова откриха днес в Ларгото в гр. София изложба с детски плакати посветени на безопасността на движението по пътищата. В рамките на събитието бяха отличени и победителите в Националния конкурс за плакат под надслов „Пази семейството си на пътя“.

„Най-много от инцидентите с деца на пътя са във възрастовата група между 10 и 17 години. Това е възрастта, на която често те тръгват самостоятелно на училище и предприемат повече индивидуални действия без възрастен до тях“, подчерта Малина Крумова и допълни, че е много важно да се използва всяка възможност да се привлече вниманието на децата и младежите към правилата за безопасност. „Това ги превръща не само в много по-отговорни и знаещи млади хора, но и в коректив за тяхното семейство и приятели. Защото до съзнанието на всеки родител ще достигне много по-силно посланието на собственото му дете да спазва правилата за движение, отколкото тези на различни организации и експерти“, каза още Малина Крумова.

„Талантът трябва да се насърчава, а посланията на младите хора в България да са видими за цялото ни общество! Бих искала да благодаря на всички за участието и прекрасната работа, и не забравяйте: На пътя животът на всеки е важен и всеки човек е важна част от живота на някой друг!“, каза Елеонора Лилова по време на събитието.

Близо 40 деца и младежи от цялата страна се включиха в първия Национален конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя“. Инициативата бе реализирана съвместно между Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Държавна агенция за закрила на детето. Най-малкият участник е на 7 години, а най-големият – на 24 години. Всички получени творби са обединени в изложба, която ще остане до края на месеца в Ларгото.

Заедно с визиите на децата, в изложбата са включени и важни факти и послания свързани с безопасността на движението по пътищата. Планира се експозицията да бъде представена и на други обществени места, като вече и няколко други общини са изявили желания да я приемат и разположат на видими места в своите градове. Част от изображенията ще бъдат използвани и при бъдещи информационни кампании и събития свързани с безопасността на движението по пътищата.

Малина Крумова и Елеонора Лилова връчиха грамоти и награди на победителите в конкурса. Журито, което определи класирането, включваше и големия български художник Иван Яхнаджиев, който връчи част от отличията. Пълен списък на победителите:

Победители в I категория (от I – IV клас):
1.Петя Димитрова – първо място
2.Деница Маринова – второ място
3.Гамзе Васви – трето място

Победители във II категория (от V- VII клас):
1.Стоян Панчев – първо място
2.Жулиан Димов – второ място
3.Калоян Кирилов – трето място

Победители в III категория (от VIII – XII клас):
1.Пламен Василев – първо място
2.Емилия Ангелова – второ място
3.Николай Няголов – трето място

Победител в IV категория (студенти):
1.Анна Гинева – първо място

Предвид малкото получени предложения в IV категория, журито единодушно взе решение да присъди само първа награда в нея. За сметка на това бяха връчени допълнително три поощрителни награди на участниците:
– Момчил Момчилов;
– Нестор Тасков;
– Мартин Сейчев.

След оспорвано гласуване на Фейбсук страницата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, за победители в категорията „Награда на публиката“ бяха определени:
– Кейко Делоуф-Сис;
– Михаел Хараламбиев.