Почти всеки пети мъж страда от някаква форма на сънна апнея, а проучванията сочат, че при наличието наличието й шансът от реализиране на пътно транспортно произшествие нараства цели 3 пъти.

От началото на годината има 74 катастрофи, при които причината със сигурност е заспиване на шофьора. В тях 3 души са загинали, а 29 са ранени.  

В тази връзка Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Национална асоциация  за профилактика на белодробните болести започват съвместна кампания за разясняване опасностите, породени от сънната апнея.

„Хората, страдащи от заболяването, обичайно имат проблем с концентрацията на вниманието, дори заспиват внезапно, без признаци, които да го предскажат. Това несъмнено поставя под риск от пътнотранспортно произшествие както водача, който страда от това заболяване, така и останалите участници в движението. Разумно е при съмнение за такъв тип заболяване своевременно да потърсят медицинска помощ и да не шофират, докато не изяснят или оправят този проблем”, допълни експертът на ДАБДП Росен Рапчев.

Поради по-слабото отразяване на проблема в общественото пространство много хора дори не подозират, че страдат от тази болест, което ги прави опасни.

Целта на кампанията е да достигне до максимално голяма аудитория и всеки профилактично да проследи за себе си съмнителни симптоми при сънната апнея – нощно хъркане с апнеични паузи, дневна сънливост, задух, наднормено тегло – и да потърси помощта на пулмолозите в цялата страна. 

Защо шофьорите със сънна апнея са опасни?

ОЩЕ СТАТИСТИКА И ФАКТИ ЗА СЪННАТА АПНЕЯ:

В света почти 1 милиард  души на възраст 30–69 г. са засегнати  от ОСА;
Един на всеки 4-ма мъже на средна възраст страда от ОСА;
Една на всеки 9 жени страда от ОСА;
2–3% от децата (2–8 г.) страдат от сънна апнея;
В България не разполагаме със статистика за сънната апнея.