Днес стартира съвместната инициатива на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и с медийната подкрепа на БТА. Целта на кампанията е превенция и повишаване нивото на информираност за рисковете, на които шофьорите излагат всички участници в движението, ако седнат зад волана употребили алкохол или упойващи вещества. 

Кампанията ще бъде проведена по бензиностанциите, членове на “Българската петролна и газова асоциация”. В бензиностанциите са разположени обособени кътове със специален дрегер за самопроверка на нивото на алкохол, както и ще бъдат предоставяни еднократни тестери за алкохол на водачите. В допълнение по бензиностанциите ще бъдат инсталирани компютри с връзки към сайта на МВР за проверка на издадените актове за нарушения на водачите или на конкретно МПС с цел информиране на шофьорите имат ли задължения, за които не са знаели.

На някои от обектите, включили се в кампанията, представители на МВР ще извършват широкообхватни проверки, свързани с нивото на безопасност на автомобилите, състоянието на водачите, като също така ще проверяват дали към водача, или моторното превозно средство има издадени актове за нарушения.

Проверките ще започнат в четвъртък на бензиностанции в областни центрове и по магистрали, каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА. “Целим се това да не бъде еднократно действие и ще продължим поне до края на годината”, добави той. 

В допълнение водачите на МПС ще могат да направят експеримент с алкоочила, които симулират различна концентрация на алкохол в кръвта, като по този начин да се убедят колко опасно е да се качат зад волана след като са употребили алкохол.

В България има около 2.5 милиона активни водачи на леки автомобили, от които съгласно направените проучвания, около 15 600 души във всеки един момент от денонощието, в работен и почивен ден, са готови да седнат зад волана и да управляват МПС с концентрация на алкохол в кръвта над максимално допустимата по закон. И те го правят! Следва да имаме предвид, че в България законовата граница за допустимо наличие на алкохол в кръвта е една от най-високите в ЕС. А съгласно Световната здравна организация, България е една от страните от ЕС, в които се наблюдава редовна прекомерна консумация на алкохол.

“Статистиката е смразяваща и няма как някой да стои безучастно. Няма безопасно количество алкохол зад волана”, коментира д-р Милен Марков, експерт в Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Старт на кампания “С бистър ум зад волана”