С близо 40% са намалели пътните инциденти на територията на Област Ловеч от началото на годината. Това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която се проведе днес. Срещата бе председателствана от заместник-областния управител Бойко Пъдарски, а в нея участие взеха заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на общини и ангажираните институции с темата.

„Позитивна тенденция се наблюдава като цяло в областта, но постигнатите резултати не могат да ни успокояват“, каза Анжелина Тотева. По думите ѝ намалелият трафик по време на извънредното положение е сред факторите допринесли за намаляване на пътните инциденти, както на регионално, така и на национално ниво. „Сега е много важно всички институции да набележат и предприемат допълнителни мерки, за да не допуснем с увеличението на трафика да отбележим рязко увеличение на пътнотранспортните произшествия с ранени и загинали“, подчерта тя.

По време на заседанието бяха коментирани някои от проблемите в областта, както и изпълнението на Областния план за повишаване безопасността на движението по пътищата. След пускането в експлоатация на участъка от АМ Хемус между Ябланица и Боаза се наблюдава и спад на пътните инциденти по Републикански път I-3 на територията на Област Ловеч. „Това е още едно доказателство колко е важна модернизацията на инфраструктурата за намаляване на пътния травматизъм“, коментира Анжелина Тотева.

Подготвя се през тази година провеждането на учение за реакция на институциите от единната спасителна система в рамките на областта, стана ясно по време на заседанието. Сред обсъжданите варианти за него е проверка на реакцията на институциите при сериозно пътнотранспортно произшествия в тунелно съоръжение. Обсъдено бе, че именно планирането и реализирането на подобни учения са най-важният механизъм за проверка на наличните ресурси и възможностите за реакция на единната спасителна система.

Сред акцентите на срещата бе и предстоящото отбелязване на 29 юни – Националния ден за безопасност на движението по пътищата. Областната администрация, съвместно с Община Ловеч планират инициативи, с които да привлекат допълнително внимание на обществеността към проблемите на пътната безопасност.

От началото на годината на територията на Област Ловеч са настъпили 53 пътнотранспортни произшествия със загинали и ранени (намаление от около 40% в сравнение със същия период на миналата година); загинали са 5 човека (2 пъти по-малко жертви в сравнение с 2019 г.) и са ранени 81 души (около 30% намаление).