С 1/3 са намалели инцидентите със загинали хора в Област Враца през първите 8 месеца на годината. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението, в която участие взеха заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител Малина Николова, кметът на Враца Калин Каменов, представители на местната власт, компетентните институции и неправителствени организации. По време на обсъжданията бяха набелязани допълнителни мерки за превенция и реакция при инциденти на пътя.

Петък е най-тежкият ден за пътния травматизъм в областта, се посочва в представените данни. В региона са установени 2 участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, на които следва да се предприемат допълнителни мерки за обезопасяване. Областната комисия ще осъществява мониторинг по предприетите действия от компетентните институции, стана ясно по време на заседанието.

Отчетен бе добрия пример за повишаване на пътната безопасност на Община Враца. Местната власт е закупила и инсталирала система за видеонаблюдение, която обхваща 14 кръстовища и пътни артерии. Благодарение на нея ефективно е ограничено по пътните артерии в града да не се използват каруци с животинска тяга, които са в основата на възникването на пътнотранспортни произшествия. Отново благодарение на получените данни от системата, Инспекторатът към общината, съвместно с екипи на Автомобилна администрация реализират акции за нерегламентирани таксиметрови превози, както и за преминаващи тежкотоварни автомобили през града. Следващ етап от разширяването на системата за видеонаблюдение е внедряването на модерните устройства в населените места на общината, както и в отделни квартали на града. За общината е голямо значение контролните органи да осигурят допълнителни технически средства, които да могат да контролират скорост на движението и други нарушения по Закона за движение по пътищата, а всички заедно да бъдат интегрирани в единна интелигента система.

Към момента Община Враца е осигурила и средства за оптимизация на светофарните уредби, като по този начин ще бъдат подменени всички съоръжения на територията на града. Друга стъпка, в посока спазване правилата за движение по пътищата са иновативните светещи пътни знаци, обозначаващи пешеходна пътека.

По време на заседанието бе направен преглед на взетите превантивни мерки за повишаване на безопасността на движението около училищата и детските градини в областта преди първия учебен ден. Обсъдени бяха и инициативи за допълнително засилване на вниманието на хората към пътната безопасност в рамките на Европейския ден без загинали по пътищата – 26 септември.

През първите 8 месеца на годината на територията на Област Враца са настъпили 97 тежки транспортни произшествия. Скоростта продължава да бъде най-често регистрираното нарушение като за периода са регистрирани над 20 хил. нарушения само с автоматизирани технически средства.

Днешното заседание е резултат от последователните усилия на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да акцентира на важността от повишаване на пътната безопасност на регионално ниво и активизиране на Областните комисии по безопасност на движението по пътищата.