С 20% по-малко са регистрираните тежки пътнотранспортни произшествия на територията на Област Смолян през 2019 г. Това стана ясно по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която се състоя в областния център днес. В него участие взеха заместник-областният управител Андриян Петров, заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, представители на регионалните структури на МВР, ИА „Автомобилна администрация“, РЗИ и Спешна помощ, на общини от региона и др. По време на него бяха анализирани данните за пътния травматизъм през 2019 г. и набелязани мерки за повишаване на пътната безопасност през 2020 г.

„Смолян е единствената област в България, в която нямаме загинал пешеходец на пътя през изминалата година“, подчерта Анжелина Тотева и изрази надежда такава да бъде и статистиката за пътния травматизъм през 2020 г. „Децата са една от най-уязвимите групи пешеходци, затова с тях трябва последователно да се работи. В този смисъл следва да поздравим местната власт за обособяване на първият Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата на територията на Смолян“, посочи още заместник-председателят на ДАБДП. Инвестицията за неговото изграждане е близо 155 хил. лв., които бяха осигурени от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Община Смолян. Центърът се използва от близо 5 600 ученици от І – VІІ клас на територията на област Смолян и работи активно от месец октормври 2019 г. В него се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата. Състои се от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари, както и са закупени електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали.

На територията на област Смолян през 2019 г. са регистрирани общо 325 пътни инцидента, от които 250 с материални щети и 75 броя тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 106 участника в движението и са загинали 4 човека. Забелязва се увеличаване на пътнотранспортния травматизъм през летните месеци (юни, юли и август). Представителите на институциите коментираха, че в една планинска област, каквато е Смолян, подобна статистика показва, че основен фактор за настъпване на катастрофите продължава да бъде неразумно поведение и подценяване на ситуацията от страна на водачите. Висок е и травматизмът през месеците септември и март, като ще бъдат планирани допълнителни превантивни мерки от институциите през тези периоди, стана ясно по време на заседанието.