Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. По тази причина от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават всички, които ще предприемат пътувания за празниците, да намалят скоростта и да увеличат дистанцията, особено при неблагоприятни метеорологични условия.

Средносрочната прогноза за времето, която регулярно се подава към Националния център за безопасност на движението по пътищата, показва, че през следващите дни на места в страната ще има превалявания, ниските температури също са предпоставка за образуване на слана, а на по-високи места – и на заледяване. Дори при добри метеорологични условия на времето е важно хората да бъдат със засилено внимание, защото се очаква интензивен трафик.

Анализ на данните за пътния травматизъм показва, че средно по 500 ПТП с пострадали хора възникват всяка година през месец декември. По тази причина от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ призовават хората да бъдат особено внимателни. „Предстоят едни от най-обичаните празници. Въпреки че искаме да сме с близките си, много от нас ще спазят препоръката на здравните власти за социална дистанция. Нека обаче спазваме дистанция и когато сме на пътя, защото именно тя може да ни даде времето да реагираме и да ни предпази да попаднем в инцидент, последствията от който могат да са фатални“, призовават експертите.

Сред най-важните съвети за безопасно пътуване през зимата е техническата изправност и подготовката на автомобила. Изборът на гуми е ключов, а елементи, които водачите понякога подценяват, са също много важни – изправността на чистачките и светлините, както и колко добре е изчистен автомобилът от натрупан сняг върху него.

„Не трябва да забравяме, че максимално разрешената скорост е изчислена при добри метеорологични условия. При дъжд, снеговалеж или ограничена видимост, намалете скоростта и увеличете дистанцията“, подчертават още експертите. Те апелират и никой да не подценява умората, когато е на път и поясняват, че хиляди хора всяка година губят живота си, защото са заспали на волана. „Разсейването е също толкова опасно, затова включете самолетния режим на телефона, настройте GPS системата и изберете музиката, която ще слушате, преди да потеглите. Когато шофирате, двете ръце трябва да са на волана, а погледът да следи само трафика“, посочват от Агенцията.

„Един основен съвет за пасивна безопасност: всички пътници в превозното средство да поставят обезопасителните си колани. Коланът на задната седалка също е задължителен, а той спасява живота не само на пътника, който го носи, но и на човека, който седи пред него“, се посочва още в препоръките на Агенцията. Акцент се поставя и на задължителното изискване децата до 12 г. да пътуват в специализирано детско столче.

 

Вижте още съвети за безопасност тук.