По време на учението се пресъздадоха действия при тежка пътна катастрофа, с пострадали и разлив на опасно химическо вещество.

Инцидентът бе разигран на пътя за ЖП гара Разград, в участъка до разклона за с. Стражец. Микробус с работници се бе врязал в камион с цистерна, след него в тежкотоварния автомобил се бе ударил и лек автомобил. След подаден сигнал на телефон 112 на мястото пристигнаха екипите на Пътна полиция, които отцепиха района и отклониха движението. На място се отзоваха и линейки от ЦСМП, които оказаха първа помощ на пострадалите и пренесоха тежко ранените до линейките. На по-леко пострадалите помогнаха доброволци от БЧК. Междувременно огнеборците разрязаха и отвориха лекия автомобил, за да стигнат до хората в него. Заради констатиран смъртен случай в автомобила, бе подаден сигнал на Окръжна прокуратура. Екипите на РДПБЗН-Разград констатираха разлива на опасното вещество и алармираха колегите си от сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе. Последните спряха изтичането и неутрализираха замърсяването. В същото време бе направен оглед на местопроизшествието, а накрая участъкът бе разчистен и движението възстановено.

В учението взеха участие служители на ОД на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския червен кръст, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе, Окръжна прокуратура – Разград, Областно пътно управление, служители на областната администрация и община Разград, експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.