На 16 март стартира четвъртото издание на Най-добър млад шофьор на България. Тази година победителят в кампанията ще получи чисто нов италиански автомобил за 1 година. През първия етап от кампанията всички желаещи да вземат участие в единственото състезание за непрофесионални млади водачи в България могат да го направят като решат тест от 20 въпроса на mladshofior.bg.

Инициативата се организира от Съюза на българските автомобилисти в партньорство с Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, Отдел “Пътна полиция” към ГДНП и Българския червен кръст.  

Тази година организаторите на кампанията поставят акцент върху отговорността, която всеки носи зад волана, с посланието – “Твой ред е”. Целта е да се достигне до онези близо 200 000 младежи, които шофират по пътищата с посланието “Твой ред е да докажеш, че младите водачи са можещи, мислещи и отговорни“. През изминалите 3 години в кампанията се включиха близо 15 000 младежи на възраст между 18 и 26 години. Данните на организаторите показват, че се наблюдава голяма група млади шофьори, които не само познават правилата на пътя, но и са отговорни и толерантни шофьори. Основна цел е с тази инициатива последователно и дългосрочно да се работи за налагане на нови тенденции в поведението на пътя.

Първият етап от кампанията, онлайн тест, с който участниците се записват за участие, ще продължи до 16 април. 20-те справили се най-добре с него ще бъдат допуснати до финалното състезание, което ще се проведе на 14 май в град Варна. По време на финала участниците ще трябва да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума и др.