Габрово е областта, в която са регистрирани най-малко инциденти с фатален край в България през първите 8 месеца на годината. Това бе отчетено по време на заседанието на Областната комисия по безопасност, в която участие взе председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител Невена Петкова, кметът на Габрово Таня Христова, представители на отговорните институции, на местата власт, неправителствени организации и др.

„В цялата страна сериозно предизвикателства са инцидентите в градски условия. Габрово обаче е изключение като за първото полугодие няма нито един фатален инцидент на територията на града“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ това е един от регионите на страната, в които ако продължи последователната работа, може първо да се достигне до стратегическата цел – 0 загинали по пътищата. По време на заседанието бяха отчетени промените в организацията на движението и подобряването на инфраструктурата в общината с акцент – повишаване на пътната безопасност.

„Габрово е и сред местата в страната, в които по темата пътна безопасност се работи многостранно, което също следва да бъде отбелязано“, допълни председателят на държавната агенция. Тя припомни, че по време на последното издание на „Gabrovo Innovation Camp“ пътната безопасност е била сред темите, по която деца от региона са работили и давали своите предложения, а част от тях са взети предвид и в работата по осъвременяване на методиката за обучение в училищата и детските градини, по които ДАБДП работи съвместно с МОН.

През първите 8 месеца на годината на територията на Област Габрово са настъпили 60 тежки пътни транспортни произшествия. При тях са загинали 3-ма души, а 64 човека са потърсили медицинска помощ.