Средно статистически с 20% се увеличават пътно-транспортните произшествия през юли и август в сравнение с другите месеци на годината. Затова е много важно сега да акцентираме вниманието на хората да бъдат по-внимателни и толерантни на пътя. Това каза председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на представяне на резултатите от второто издание на инициативата SDIndex (Safe Drive Index/ Индекс за безопасно шофиране). Изследването, подкрепено от няколко институции, цели въвеждането на национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите на моторни превозни средства в България.

“Над 56 хил. български шофьори са се включили в изследването през тази година, което показва, че в България има хиляди водачи, които искат да бъдат активна страна при формирането на политиките по пътна безопасност и елиминиране на рисковите обстоятелства на пътя“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ няколко фактора са водещи за пътната безопасност – инфраструктура, превозни средства, контрол, подготовката и поведението на водачите. „Институциите са предприели редица действия насочени към намаляване на жертвите и превенция“, допълни тя.

Председателят на държавната агенция коментира и данните на изследването, според което мнозинството от водачите оценяват себе си като внимателни и стриктни шофьори, а поведението на останалите участници в движението като високо рисково. „За съжаление това показва, че рядко търсим грешката в себе си, което ни прави и по-малко толерантни. А истината е, че всички грешим и само, ако осъзнаем това, можем да променим и поведението си на пътя“, каза още Малина Крумова. Тя изрази надежда, че благодарение на подобни инициативи ще се променят и тези нагласи на водачите на превозни средства.

Проверяват се изпитите и обучението на младите водачи, които до 3 г. след като са взели шофьорска книжка претърпят пътно-транспортно произшествие. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов. Той допълни, че данните от изследването са много полезни както за планиране на по-ефективен контрол, така и за бъдещите промени в организацията на обучението на водачите.

Над 40% от установените нарушения на пътя през миналата година са били за превишена скорост. Това подчерта инспектор Мария Ботева от отдел “Пътна полиция” към ГД “Национална полиция”. Общо 1,3 млн. нарушения са регистрирани през 2018 г. стана ясно от нейните думи.

От организаторите на инициативата подчертаха, че през тази година изследването обхваща и водачи на камиони и автобуси. За първи път то се осъществява и изцяло онлайн, което според тях е помогнало да бъде много по-масово, а получените отговори по-честни и обективни. Най-голямата цел за тях е съвместно с институциите да се намерят механизмите за промяна на поведението на водачите.

SDIndex представлява обобщена самооценка на поведението и реакциите на шофьорите на пътя в рутинни и рискови ситуации, представителна за българските шофьори на национално ниво. Тази година SDIndex има нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете сред водачите на камиони и автобуси – необходимост, идентифицирана в миналогодишното издание на проучването. Актуализиран е и въпросникът, адресиран към водачите на леки и лекотоварни автомобили, който всеки може да попълни онлайн на сайта на кампанията. Самите изчисления на Индекса за безопасно шофиране за 2019 г. са направени на базата на 35 хиляди попълнени разширени въпросника при водачите на леки и лекотоварни автомобили (за сравнение, през 2018 г. попълнените въпросници са били 1000) и 1035 попълнени въпросника от водачи на камиони и автобуси.

Организатор на изследването е SDI Застрахователен брокер, а партньори на проекта са МВР, МТИТС, МОН, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Дружеството на психолозите в България.

Резултати от SDIndex 2019

SDIndex-Research