Разработен е регламент за движението на електрическите тротинетки, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Това съобщи днес председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. По думите ѝ основната им цел е да се създадат минимални изисквания за безопасност, а не да се възпрепятства този екологичен начин на придвижване в градски условия.

„В разпоредбите на закона може да се каже, че приравняваме тротинетките на велосипедите като създаваме някои допълнителни изисквания за тях“, обясни Малина Крумова. Те ще могат да се движат по велосипедната инфраструктура, а където такава няма – плътно в дясно на платното по посока на движение, но само на пътища с разрешена максимална скорост до 50 км/ч. На общините се дава право да определят и допълнителни зони, в които да забраняват тяхното движение.

Електрическа тротинетка по гореописания ред може да се управлява от лице над 16 години. Лицата между 14 и 16 години ще имат право да управляват подобни превозни средства само по велосипедна инфраструктура, съгласно разпоредбите на Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии (в които се включва не само различните видове велоалеи, но и зони за споделено движение, и определени улици). Тяхното управление трябва да се осъществява със светлоотразителни елементи по облеклото на ползвателите. Максимално разрешената скорост за тях ще бъде 25 км/ч. Регистрация на този вид превозни средства на този етап не се предвижда.

Текстовете вече са били предварително обсъдени както с експертите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, така и в максимално широк формат с представители на ползватели, фирми вносители и предлагащи подобни превозни средства, компании за споделено пътуване с електрически тротинетки, общини и др.

Според неофициална информация в България към момента има около 60 хил. електрически тротинетки, а прогнозите са за все по-масовото им навлизане в големите градове. В тази връзка регламентирането на основни правила за безопасност са изключително важно да се случат в максимално кратки срокове.

Цялото предложение за законова регламентация на движението на електрическите тротинетки е публикувано на сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, като всеки може да даде коментари по текстовете.