Наша е отговорността да бъдем внимателни, толерантни и да учим децата си на правилно поведение на пътя. Това каза председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на обучение по безопасност на движението по пътищата, което се проведе в Южния парк. Проявата е по случай Деня на детето и с нея формално бе открита и детска площадка за пътна безопасност, на която ще могат и в бъдеще да се провеждат открити уроци, а чрез игри най-малките да научават основни правила на движението.
„Когато правим грешки на пътя застрашаваме не само нашия живот, но често и този на нашите деца. Затова е толкова важно днес да повторим посланието да бъдем внимателни и отговорни“, подчерта Малина Крумова. Тя припомни и мотото на пътната безопасност за 2019 г. – „Да пазим семейството си на пътя“. Председателят на държавната агенция честити празника на малчуганите и им пожела да обръщат внимание на уроците и винаги да бъдат внимателни на пътя.
В отговор на журналистически въпроси, тя посочи, че когато говорим за безопасност на движението следва да имаме предвид всички негови елементи. Според нея не трябва да се фокусираме само върху водачите, но и върху инфраструктурата, състоянието на превозните средства и др. „Не трябва да забравяме, че участници в движението са не само шофьорите, но и мотористите, пешеходците, велосипедистите. Те имат еднакво право да бъдат на пътя и е много важно да се научим да бъдем толерантни един към друг“, каза още председателят на държавната агенция. По думите ѝ контролът е важен елемент на пътната безопасност, но само чрез него не може да се промени поведението на пътя. „Още повече, че това е последващ механизъм, а ние трябва да насочим усилията си към превенцията“, подчерта Малина Крумова и даде пример с изграждането на такава обезопасителна инфраструктура, която да спасява живот, когато грешим. „Защото всички ние сме хора и допускаме грешки, независимо дали поради преумора, невнимание или грешно поведение на пътя“, допълни тя.
В днешното събитие бяха връчени и средства на семействата на 7 деца от София, пострадали при пътни инциденти през първото тримесечие на годината. Средствата са осигурени от Националния фонд. На церемонията присъстваха и началникът на Пътна полиция – ГДНП комисар Росен Рапчев, председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, представители на ръководството на БЧК, а полицейски инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП проведе обучението на малчуганите. Инициативата за изграждането на детската площадка е част от социалната кампания на „Лев Инс ”SOS – Спри! Спаси дете!”, която има за цел да насочи вниманието на обществеността и да обучи децата по иновативен и интерактивен начин на правилата за пътна безопасност.