Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на пресконференция по повод стартирането на Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май. По думите ѝ ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 хил. души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света.
„Факторите за черната статистика са много – несъобразяване на скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции, и други“, посочи Малина Крумова и допълни, че през годините институциите и неправителствения сектор предприеха редица мерки за повишаване на пътната безопасност. В резултат се наблюдава и 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година. „Отчитаме позитивен тренд, както на инцидентите, така и на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия, но трябва да направим още много“, подчерта председателят на държавната агенция. Затова и правителството взе решение за създаването на нов модел за управление на пътната безопасност в Република България, а един от съществените елементи в него е създаването на ДА „Безопасност на движението по пътищата“, стана ясно от нейните думи.
Тя представи част от функциите и компетенциите на новата институция и акцентира, че основен цел в нейната работа е подобряване на координацията и активен диалог с неправителствения сектор. „Очакванията към нас са да покажем бързи резултати, за да оправдаем големите обществени очаквания за адекватни, навременни и още по-категорични мерки за повишаване на пътната безопасност. Същевременно трябва да опровергаем и скептиците, които в наше лице виждат още едно увеличаване на държавната администрация и поредната институция, която ще се занимава с темата“, каза още Малина Крумова.
ДА „Безопасност на движението“ прави цялостен анализ на пътната безопасност в страната. „До този момент подобни оценки са правени до голяма степен „на парче“ спрямо компетенциите на различните институции. Ние искаме да обхванем всички аспекти – от момента, в който човек получава първите си знания за организацията на движението; през обучението по шофиране; стандартите за безопасност при пътното строителство; мерките за контрол и санкции и всички останали аспекти“, обясни Малина Крумова. По думите ѝ в резултат на този анализ ще се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност. Паралелно с това се систематизира дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението по пътищата и започва работа по подготовка на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030. „Искаме и да променим подхода – от концентрация на ПТП към оценка на риска от ПТП и предотвратяването му. С други думи, вместо да се анализира къде се наблюдава концентрация на произшествия и след това да се прилагат мерки за ограничаването им, да използваме международния опит и да правим предварителна оценка на риска и така да не допускаме инциденти, които могат да се избегнат“, обясни председателят на държавната агенция. Сред другите мерки, по които институцията работи е засилване и разширяване на обхвата на одита на пътната безопасност. „Не можем да повишим пътната безопасност само с ограничения и забрани, необходимо е да се предприемат координирани мерки в няколко посоки в партньорство с институциите и браншовите организации“, категорична бе Малина Крумова.
В днешното събитие участие взеха комисар Росен Рапчев, началник отдел в “Пътна полиция” при ГДНП, Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, Владимир Тодоров, председател на УС, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.
Мисията на седмицата за безопасност по пътищата е да покаже добри примери за силно лидерство в рамките на правителства, международни агенции, правителствени организации, фондации, училища и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложна цел за намаляване на жертвите в световен мащаб с 50% спрямо 2015 г. Пресконференцията и проявите в рамките на световната седмица за безопасност по пътищата в България се организират в партньорство между Световната здравна организация, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.