Зачестяват случаите, при които контролните органи установяват шофьори управляващи автомобили под въздействието на наркотични вещества. Това съобщи Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ при старта на националната кампания „Избери живота“. Инициативата е на Българското национално радио и има за цел с помощта на институции, неправителствени организации и всички засегнати страни да се проведе обществена дискусия за вредата от употребата на наркотични вещества.

„Наблюдава се тревожна тенденцията, че колкото по-засилен е контролът, толкова повече случаи на водачи под въздействието на наркотици се установяват“, посочи Малина Крумова. По думите ѝ в тази тема най-важна е превенцията, защото тези хора зад волана създават непосредствена опасност за своя живот и представляват опасност за всички останали участници в движението. „Затова контролът е много важен, но не трябва да акцентираме на санкциите, а на подобряване на взаимодействието между институциите и тези нарушители не просто да бъдат наказани, а да бъдат насочени за лечение“, подчерта председателят на държавната агенция. Според нея е налице воля за адекватни мерки и е много важно, че с кампанията за пореден път се насочва вниманието на обществото към темата.

Партньори в кампанията на БНР „Избери живота“ са Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето. Кампанията ще продължи 8 месеца, а в днешната дискусия участие взеха заместник-министрите на трите ангажирани министерства – Светлана Йорданова, Таня Михайлова и Красимир Ципов.