Кампания "Спаси живот. Сложи си колана!"

Стартира кампания под надслов “Спаси живот. Сложи си колана!”. Акцентът на кампанията е поставен върху използването на предпазни колани в междуградските автобуси. Кампанията се организира съвместно от Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Сдружение “Конфедерация на автобусните превозвачи” и ще се проведе през месец април 2023 г.

Автобусният превоз е предпочитан начин за придвижване от много хора. Той е удобен, сигурен и достъпен. Фирмите, които извършват регламентиран превоз на пътници, полагат усилия, за да поддържат стандарт и да обезпечат сигурността на пътниците. От своя страна пътниците трябва да съзнават личната си отговорност и ангажимент за безопасно и комфортно пътуване.

Сред най-ефективните мерки за предотвратяване или намаляване на нараняванията при катастрофа са системите за обезопасяване. Правилно поставеният предпазен колан разпределя силите, генерирани при катастрофа, върху най-стабилните части на човешкото тяло. Благодарение на това, коланът предпазва от наранявания в следствие на контакт с вътрешността на превозното средство, излитане на пътници извън превозното средство при удар и възможността при настъпило катапултиране да наранят други пътници.

По данни на Европейска служба за наблюдение на безопасността на движението по пътищата (ERSO) носенето на предпазен колан намалява риска от фатални или сериозни наранявания с около 60%. Около 900 смъртни случая годишно в ЕС могат да бъдат избегнати, ако 99% от пътниците в автомобила носят предпазни колани.

В България твърде често водачите и пътниците пренебрегват необходимостта от използване на обезопасителни колани. У нас около 20% от всички водачи не ги поставят. Още по-притеснителни са данните за пътниците, пътуващи на задните седалки – само 1/3 от тях слагат обезопасителни колани.

Кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” се фокусира върху важността от поставянето на предпазен колан.

Когато се возите в автобус, вие също сте участници в движението по пътищата!

Затова не забравяйте да сложите предпазен колан.

Не само, защото рискувате да бъдете глобени.

А, защото рискувате живота си. Не само вашия, но и този на останалите пътници.

През 2022 г. в страната са настъпили 212 пътно-транспортни произшествия с участието на автобуси. В следствие на това 64 души от участващите в ПТП са загубили живота си, 64 са тежко ранени, а 311 са ранени. Най-тежкото произшествие през лятото на миналата година е с румънски автобус на главния път Велико Търново – Русе и отне живота на четирима, а 8 от пътниците бяха ранени.

Затова е важно да помним, че при евентуално настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на автобус, ако всички пътници са сложили предпазни колани, шансът да има загинали или тежко ранени намалява драстично!

 Сложете колан и се насладете на пътуването! Коланът е вашата безплатна застраховка живот!

В рамките на кампанията ще се проведе игра на официалната Фейсбук страница на ДАБДП. Всички желаещи да се включат могат да го направят, като качат своя снимка, на която се вижда, че се возят в автобус и са сложили предпазния си колан.

Наградите, осигурени от Сдружение “Конфедерация на автобусните превозвачи”, са 5 безплатни билета за пътуване в страната с дестинация по избор на печелившите и 10 ваучера с 50% отстъпка на билетите за пътуване в страната с Пълните правила за участие в играта, ще намерите по-долу.