Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци след като са взели шофьорска книжка, а 85% от тях съветват близките им да последват този пример. Това показват данните от анкета проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на старта на финалната надпревара от кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. Организатор е Съюзът на българските автомобилисти като през тази година се провежда под егидата на държавната агенция.

През първия етап на кампанията „Най-добър млад шофьор“ всички желаещи да се включат в надпреварата трябваше да решат тест, който се доближава до листовките на шофьорските курсове. СБА и ДАБДП добавиха към тях и въпроси под формата на анкета, които да покажат нагласите им по редица въпроси свързани с безопасността на младите водачи.

„Получихме и някои притеснителни данни, като факта, че близо ¼ от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс“, каза Анжелина Тотева. По думите ѝ не по-малко притеснително е, че близо 40% от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс. „Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение“, подчерта заместник-председателят на ДАБДП.

В рамките на днешния ден се провежда и състезанието Писта София, което също поставя в своя фокус темата за пътната безопасност. Приблизително 1 милион и 350 хил. души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия, а между 20 и 50 милиона души страдат от увреждания или трайни наранявания. В България 60% от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Затова организаторите на инициативата от Автомобилната федерация на България, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Съюзът на българските автомобилисти обединяват усилия под общото послание – „Животът е с предимство“.

В днешното събитие участие взеха председателят на СБА Емил Панчев, старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, д-р Надежда Тодоровска заместник – генерален директор на Българския червен кръст, Камен Михайлов, председател на Българска федерация по автомобилен спорт и др.