Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ се включи в инициативите в рамките на Световния ден без автомобили, които бяха организирани в София. Части от централните зони в столицата се превърнаха в пешеходни зони, в рамките на които всички желаещи можеха да видят различни атракции и демонстрации, които насърчават алтернативно придвижване в градска среда.

На улица „Ген. Й. Гурко“, която бе част от зоната без автомобили, бе обособена Зона за пътна безопасност. В нейните рамки експертите на агенцията разговаряха с хората и правеха различни демонстрации за повече безопасност – как безопасно да превозваме децата и кои са най-честите грешки, които пешеходците допускат; защо алкохолът и шофирането не трябва да бъдат съчетавани никога; колко е важно да забравяш за мобилния си телефон докато шофираш – бяха част от темите, на които се съсредоточаваше вниманието на жителите и гостите на София.

Поради характерът на мероприятието специално внимание бе отделено и на безопасното движение с велосипед в града, както и на правилата за използване на електрически тротинетки. Алтернативното средство за придвижване става все по-масово, а правилата за техните ползватели бяха разработени именно от екипа на ДАБДП.

В акциите на Деня без автомобили всяка година участват над 100 млн. души в 1500 града в целия свят.