Акция за повишаване на вниманието на водачите на превозни средства и на пешеходците към пътната безопасност, се проведе днес на три рискови кръстовища в Кърджали. При училищата ЕГ „Христо Ботев“, СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Отец Паисий“, младежки пешеходни патрули раздаваха информационни материали за безопасно движение. Всички доброволци бяха облечени в светлоотразителни жилетки – за да привлекат вниманието на хората към тяхната инициатива. В акцията се включиха и заместник-председателят на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, областният управител на Кърджали Никола Чанев, директорът на ОД на МВР – Кърджали старши комисар Атанас Илков, координаторът на проекта за Кърджали  Веселина Юрукова и др.
 
„Около 20% от загиналите при пътни инциденти на година в България са пешеходци“, каза Анжелина Тотева. Тя подчерта, че подобни инициативи са много важни, защото те засилват вниманието не само на шофьорите, но и на пешеходците и припомня на всички нас, колко е важно да сме внимателни и бдителни на пътя. По думите ѝ по време на днешната акция основно се акцентира на опасностите при висока скорост, която продължава да е водеща причина за настъпване на пътнотранспортни произшествия. Друг акцент е превенцията на използването на мобилен телефон при шофиране. „За съжаление при днешната акция бяха констатирани редица водачи, които не бяха поставили обезопасителните си колани. Разговаряхме с тях и им обяснявахме колко важно е това и че коланът наистина спасява живот“, допълни Анжелина Тотева и съобщи, че според анализа на пътнотранспортните произшествия в страната, средно 100 живота на година можеха да бъдат спасени, ако водачът и пътниците в превозните средства бяха поставили коланите си.
 
Днешната инициатива се реализира по проект „Информиран и активен“ на Министерството на младежта  и спорта, а партньор в реализацията за областта е ОДМВР-Кърджали. Акцията бе организирана с подкрепата на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.