Важно е да знаете!
Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвенПрез зимния период климатичните условия предлагат по-лоша видимост и по-слабо сцепление на гумите с пътната настилка. Снежните преспи намаляват габаритите на пътя и хоризонта на видимост. Когато пътищата са покрити с лед и сняг, коефициентът на сцепление може да падне толкова ниско, че превозното средство да стане напълно неуправляемо.

Акциите по зимна поддръжка на пътищата (разчистване и извозване на сняг, опесъчаване и разпръскване на луга) най-често започват или при сигурна прогноза за предстоящ снеговалеж, или след края му. Те обикновено водят до подобряване на пътните условия най-много за 12 часа.

∴∴∴

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвенОбърнете внимание, че при силен снеговалеж почти винаги има снежна покривка на пътя, колкото и усилия да се полагат. Затова навсякъде в Европа има заложени допустими количества сняг на пътното платно. Допустимата дебелина на снежната покривка в България, при снегопочистване на Републиканската пътна мрежа, е съобразно дневния трафик, както следва:

  • над 4 000 МПС е до 3 см.;
  • между 2 000 и 4 000 МПС е до 5 см;
  • между 2 000 и 500 МПС е до 7 см.;
  • под 500 МПС е до 10 см.

Сходни са стойностите както в страните в Европа, така и по света.

 

ПРЕДИ ДА ТРЪГНЕТЕ НА ПЪТ

1. Проверете прогнозата за времето. При обявен код за опасни явления, отложете пътуването, ако не е належащо. Част от пътищата може да бъдат затворени поради снегонавявания.

2. Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак, ако дестинацията позволява. Облечете топли дрехи и подходящи обувки. Вземете вода и няколко сандвича. Не забравяйте да си вземете лекарствата. Ако пътувате заедно с други хора, съобразете се с техните нужди (деца, възрастни, хора със специални нужди и др.).

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

Пътят Карнобат – Айтос на 31.12.2016 г., снимка: bTV

През 2016 г., поради обилен снеговалеж, повече от 15 часа десетки автомобили остават блокирани на пътя Бургас – Карнобат. Налага се военна техника да се включи за разчистване на пътя. Участници в спасителната акция свидетелстват, че въпреки многобройните съобщения за тежката ситуация, автомобили са продължавали да влизат в „снежния капан“ през цялото денонощие. Подобни ситуации са критични и могат да костват човешки живот. Не ги подценявайте!

3. Обърнете сериозно внимание на подготовката на автомобила за движение в зимни условия. Проверете работят ли добре светлините и отоплителната система! Имате ли подходящи гуми, вериги, въже за теглене, лопата, сигнален фенер, светлоотразителен триъгълник, зимна течност за чистачки, аптечка (заредена с лекарства и материали за оказване на първа долекарска помощ), пожарогасител и др.? Имате ли достатъчно гориво? Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото ви е необходимо за пътуването!

Може да изминете хиляди километри в зимни условия и да не Ви се наложи да ползвате въже за теглене, сигнален фенер или инструмент, като лопата. Това обаче не означава, че те не са нужни. Напротив – обикновено подобно нещо ни е необходимо изключително рядко, но в тези ситуации е жизненоважно. Не подценявайте рисковете на пътя и ситуациите, в които можете да изпаднете – тогава ще бъде късно!

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

Съветваме Ви винаги, когато можете да си го позволите, да тръгвате на път при зимни условия с пълен резервоар. Ако се наложи дълго да престоите в автомобила си (поради блокиран трафик от снеговалеж; паднало дърво на пътя; пътнотранспортно произшествие или др.), работата на двигателя ще е единственият начин за отопление.

4. Ако автомобилът Ви е паркиран навън, преди да потеглите го оставете да работи няколко минути на място, докато температурата на охладителната течност в двигателя (отнася се за автомобили с двигател с вътрешно горене) се загрее. Задължително почистете всички стъкла от заскрежаване и обледеняване. Почистете автомобила от натрупан сняг. Видимостта на водача е от изключително значение за безопасното движение по пътищата и предпазването от инциденти.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвенСигурно сте виждали водачи, които са изчистили само предното си стъкло и са потеглили без да отстранят снега от целия автомобил. Това е изключително опасно – както за тях, така и за останалите участници в движението. Такъв водач на практика нe вижда цялата пътна обстановка, като неизчистените стъкла блокират погледа му около автомобила и той може да бъде изненадан както от пешеходец, така и от друго МПС. Също така при аварийно спиране или рязка маневра може снегът, останал на тавана на автомобила, да падне на предното стъкло и по този начин водачът да загуби напълно видимост, което да доведе до инцидент. Ако не сте изчистили светлините на автомобила, останалите водачи не знаят какво възнамерявате да предприемете на пътя. Затова: без компромиси при почистването на автомобила от сняг и лед!

5. Планирайте маршрута си! Изберете автомагистралите и първокласните пътища, дори това да означава да пътувате повече километри. Тези пътища се разчистват от снега с предимство. Предвидете резервен маршрут! Ако преминавате през планински проходи и пътища от втори и трети клас, се информирайте от електронната страница на АПИ за тяхното състояние и степен на проходимост. Ако преминавате по общински пътища, се информирайте от електронните сайтове и дежурните телефони на общинските администрации.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвенМерки за безопасност през зимата: бъди подготвенМерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

6. Информирайте Вашите близки (роднини, колеги, приятели, познати и др.), че Ви предстои пътуване. За къде пътувате? Как и с кого? Кога очаквате да пристигнете?

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен
Пиши, когато стигнеш!

 

7. Информирайте се за телефоните за контакт на Вашия застраховател. При настъпване на пътнотранспортно произшествие той е задължен да Ви окаже съдействие и помощ.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвенПри леко ПТП без претенции за вината от участващите водачи е достатъчно да попълните двустранен констативен протокол, след като сте уведомили застрахователя си по телефона. При ПТП с материални щети не е нужно да чакате екип на МВР да дойде и да обработи произшествието на място! Затова – винаги дръжте в автомобила си образец на двустранен констативен протокол!

КОГАТО СТЕ НА ПЪТ

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен1. Следете за метеорологичната обстановка по радиото. В случай че тя се усложни, по-добре преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място. Не подценявайте опасностите на пътя през зимата!
2. Намалете скоростта и шофирайте с повишено внимание! Не подценявайте риска от падащи ледени отломки и снежна маса, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета.

Не забравяйте: през зимата е нужно повече време на превозните средства да спрат – ако сте пешеходец, преди да пресечете, се уверете, че водачите са Ви видели и могат безопасно да Ви пропуснат!

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен3. Спазвайте указанията на компетентните органи и временната сигнализация, поставена от пътните служби.
4. Не навлизайте в участък от пътя или проход, който е затворен за движение поради снегонавявания или други метеорологични условия. Санкцията при подобно нарушение е 300 лв. и един месец лишаване от право на управление на МПС. В случай че нарушението е извършено в присъствието на контролен орган и в разрез с неговите разпореждания, наказанието е глоба от 1 000 лв. и лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 м.
5. Спазвайте правилата на Закона за движението по пътищата. Не превишавайте скоростта, спазвайте дистанция, не предприемайте рискови маневри.

Максимално разрешената скорост за даден участък е предвидена за оптимални пътни условия. При намалена или ограничена видимост (мъгла, снеговалеж и дъжд) скоростта следва да се намали, а дистанцията между превозните средства – да се увеличи. Това не са препоръки, а задължителни мерки за повече безопасност!

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен6. Осигурявайте предимство на пешеходците и бъдете толерантни към останалите участници в движението. През този период светлата част на деня е по-кратка и видимостта е ограничена.

 

 

 

През зимния сезон се стъмва много по-рано, а хората по-често носят тъмни дрехи. Тези два фактора правят пешеходците невидими за водачите в редица ситуации. Децата и възрастните хора са най-уязвимите групи – основна препоръка към тях е да имат светлоотразителни елементи по облеклото си и да пресичат само на определените за това места!Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

7. Не се разсейвайте докато шофирате! Чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др. могат да предизвикат пътнотранспортни произшествия с тежки последствия.
8. При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето Ви и не навлизайте в лентата за принудително спиране – оставете я свободна за спасителните екипи.

Задръстванията не са оправдание да се движите в лентата за принудително спиране! Спрели превозни средства в лентите за движение на магистралата най-често са сигнал, че напред на пътя е настъпил инцидент. По лентата за принудително спиране преминават всички спешни екипи, които трябва да окажат помощ при инцидент. При тежко произшествие със сериозно ранени, бързината е от ключово значение. Блокираната лента за принудително спиране може да лиши ранените от навременна помощ и да предопредели фатален изход за тях! Помислете за това следващия път, когато попаднете в задръстване на автомагистралата.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

Снимка: БГ Нес

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

Снимка: БГ Нес

 

 

 

 

 

 

 

 

На автомагистралата задължително има лента за принудително спиране. Наименованието ясно показва предназначението ѝ. Това не е място за спиране и почивка, освен когато моторното превозно средство има повреда, която не Ви позволява да продължите пътуването, или водачът, или някой от пътниците има здравословен проблем. В такива случаи, ако чакате помощ, застанете максимално далеч от платното за движение. Всяка минута, прекарана в лентата за принудително спиране на магистралата, носи риск за Вас, останалите пътници в спрялото превозно средство и другите участници в движението!

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен9. Проявете търпение, когато пътят се почиства. Не изпреварвайте почистващата техника, освен ако не сте сигурни, че няма големи снегонавявания по пътя – в противен случай не само Вашият автомобил може да аварира, но и да блокирате почистването на пътната артерия.
10. Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни заведения за почивка.

11. При нужда, обърнете се за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.
12. В случай че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте работата на двигателя на празен ход. Поради опасност от отравяне от изгорелите газове гасете и палете двигателя периодично. Означете мястото, на което сте аварирали (използвайте дреха с ярък цвят; сигнална светлина, светлоотразителни елементи или др.). Съобщете на телефона за спешни повиквания 112 за Вашето местоположение и необходимост за оказване на помощ от спасителни екипи.
13. Ако се наложи да оставите автомобила и да се придвижвате пеша, избягвайте да се движите поединично, движете се далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Вземете в себе си само най-необходимото (течности, лекарствата, които са Ви предписани от лекар, и др.).

 

ОКАЖЕТЕ ПОМОЩ НА ИЗПАДНАЛИТЕ В БЕДА

1. Не отминавайте бедстващи и/или пострадали хора на пътя. Понякога дори това, че разполагате с телефон с активно мобилно покритие, може да бъде от жизненоважно значение за тях.
2. Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на телефона за спешни повиквания 112. При необходимост се обърнете за помощ към администрацията на съответната община, МВР или областните пътни управления.
3. Измръзнали части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. При измръзвания пострадалите трябва да се транспортират до болнично заведение.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен

 

СЛЕД КАТО ПРИСТИГНЕТЕ

1. Паркирайте автомобила на безопасно място. Не създавайте предпоставки за блокиране на движението. Не възпрепятствайте работата на снегопочистващата техника.
2. Информирайте Вашите близки, че сте пристигнали в крайната точка на пътуването и че с Вас и Вашите спътници всичко е наред.

 

НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙТЕ СЪС СИГНАЛИТЕ ДО ТЕЛЕФОНА ЗА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ 112

1. Подавайте сигнал само за действително бедстващи хора! Пренасочването на екипи от Единната спасителна система за оказване на помощ на ненуждаещи се може да коства живота и здравето на действително бедстващи хора.
2. Не злоупотребявайте със сигнали за непочистена пътна настилка! Според нормативните уредби се допуска наличието на снежно покритие на пътя в зависимост от интензивността на движението по него.

Мерки за безопасност през зимата: бъди подготвен