На Международния ден на детето да видим темата за пътната безопасност през очите на най-малките!

През миналата година Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ проведе първия Национален конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя“. Близо 40 деца и младежи от цялата страна се включиха в него, а всички получени творби бяха обединени в изложба, която бе представена за няколко месеца в Ларгото в София. През лятото се планира тя да посети още няколко града в страната, а вече е в ход подготовката на второто издание на националния конкурс. По този начин се цели привличането на по-голямо внимание към темата от страна на децата и младежите.

Един от основните приоритети в работата на ДАБДП е подобряване на обучението в областта на безопасността на движението по пътищата от най-ранна възраст. Към агенцията е създадена работна група с широко представителство на ангажираните институции и неправителствения сектор, която разработва нова концепция за обучение – от предучилищна и училищна възраст, до преминаването на шофьорски курс и последващо усъвършенстване.

В дните на принудителна ваканция, поради световната пандемия от COVID-19, ДАБДП анонсира и разработените интерактивни уроци по безопасност на движението по пътищата, които вече са достигнали над 75 хил. гледания в YouTube. В тях на разбираем и интересен език са разгледани теми като – как да се движим безопасно в града и извън населени места, как да намалим риска от попадане в пътнотранспортно произшествие и основни съвети за повече безопасност.

Безопасността на децата на пътя често зависи от отговорността на техните родители. По тази причина ДАБДП подготвя стартирането на информационна кампания, в която да се акцентира важността от използване на специализирани детски столчета и/или колани в превозните средства.

Пътната безопасност има множество аспекти, които не могат да бъдат степенувани по важност. Въпреки това темата за децата и пътната безопасност е ключова за цялото общество. На днешния ден нека не само празнуваме с децата си, но и си дадем сметка колко е важно те да познават основните правила за движение на пътищата!

На пътя животът е с предимство!