Каква е ролята на алкохолните блокировки? Колко ефективни могат да бъдат те в борбата с шофирането в нетрезво състояние? Европейският съвет за транспортна безопасност дава отговори на тези въпроси в новия си кратък филм.

Около една четвърт от жертвите на пътя в Европа са вследствие на инциденти, причинени от шофиране след употреба на алкохол!

Алкохолните блокировки са устройства, които изискват водачът да направи тест за алкохол, преди да запали двигателя. В случай че тестът отчете положителен резултат, автомобилът не може да бъде стартиран.

В няколко европейски държави, включително Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Литва, Полша и Швеция, водачи на моторни превозни средства, които са осъдени за шофиране в нетрезво състояние, могат да изберат да монтират в автомобилите си такова устройство, вместо да останат без книжка.

Участниците във филма споделят как използването на алкохолна блокировка е променило живота им и е сложило край на шофирането след употреба на алкохол.

„Алкохолните блокировки могат да ни помогнат да сложим край на смъртните случаи на пътя, причинени от водачи, които шофират под влиянието на алкохол. Този филм показва как хората, използващи тези устройства, имат контрол над живота си, остават на работните си места и поддържат добри отношения със семействата си. В комбинация с психологическа помощ, наблюдение и обратна връзка, блокировките спасяват живот на пътя и променят живота на тези, които ги използват”, коментира Антонио Авенозо – изпълнителен директор на Европейския съвет за транспортна безопасност.

Европейският съвет за транспортна безопасност призовава алкохолните блокировки да бъдат инсталирани в служебните автомобили на територията на Европейския съюз и да се използват като част от програма за рехабилитация на водачи, които шофират в нетрезво състояние.

На територията на нашата страна, съгласно направеното анкетно изследване на 2 887 пътувания, се установява, че близо 1% от водачите признават, че са управлявали МПС с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от максимално допустимата по закон от 0.5 промила. Съпоставено с броя на активните водачи (около 2.5 млн.), анкетата показва, че приблизително 15 600 водачи са готови да седнат зад волана и да управляват МПС, след като са употребили алкохол.

 

 

  • Филмът е продуциран от белгийската продуцентска компания Adult и режисиран от Ливен и Ерик Булкенс.
  • Допълнителна информация за алкохолните блокировки и тяхната употреба в Европа можете да намерите на: https://etsc.eu/issues/drink-driving/alcohol-interlock-barometer/