В периода от 16 до 22 септември 2020 г. се провежда ежегодната кампанията „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ), която се реализира с подкрепата на Европейската комисия и Генерална дирекция „Мобилност и транспорт”. Една от основните теми на инициативите по време на нея са пътнотранспортните произшествия и превенцията на пътния травматизъм.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ инициира редица активности в нейния ход, които преминават под надслов „На пътя животът е с предимство“.

Габрово ще посрещне пътуващата изложба с плакати посветени на пътната безопасност, които деца и младежи от цялата страна нарисуваха през 2019 г. Областният град ще бъде домакин и на Втория празник на пътната безопасност, който се провежда под егидата на ДАБДП. Инициативата е на Областна администрация Габрово и Община Габрово. Организаторите предвиждат на 18 септември да се проведе демонстрация на реакция при ПТП с горящ автомобил и са подготвили много игри и надпревари за децата, с които да покажат знанията си и да научат нови неща свързани с безопасността на движението по пътищата.

Под надслов „На пътя животът е с предимство“ на 20 септември ще се проведат и финалът на кампанията „Най-добър млад шофьор на България“ и състезанието Писта София, което е едно от най-мащабните за автомобилния спорт в страната. Двете инициативи преминават под егидата на ДАБДП като в тях активно ще се включат и експертите на агенцията. Ще бъде организирана Зона по пътна безопасност, в която ще се акцентира на ключови теми свързани с безопасността на пътя като използването на обезопасителен колан; техническата изправност на превозните средства; скоростта на движение; опасностите от използване на мобилен телефон докато се шофира; превенция използването на алкохол и наркотични вещества при шофиране и др.

Преди първия учебен ДАБДП стартира и инициатива за оборудване на кабинети по БДП в училищата в цялата страна. Изработени са 3000 информационни табла обединяващи някои от основните пътни знаци, които вече се разпространяват във всички български училища. По този начин ще се засили вниманието на учениците към темата.

ДАБДП съвместно с радио и телевизия Сити стартират и съвместна инициатива посветена на пътната безопасност. Ще бъде инициирани викторини в социалните мрежи по въпроси свързани с безопасността на движението по пътищата, които ще продължат през целия месец. Допълнително по каналите на медията се излъчват послания насочени към пътната безопасност, в които се включиха и редица популярни личности.

Експерти от агенцията ще се включат и в редица инициативи сред които:

  • На 16 септември Националната спортна академия ще представят и включат желаещите в демонстрации за обезопасяване по време на шофиране, симулация за движение при употреба на алкохол, демонстрация на произшествие със симулатор и др.
  • Шестата конференция „Безопасна пътна инфраструктура“, която се провежда на 18 и 19 септември в гр. Хисаря.
  • Организираните от Столична община инициативи на 22 септември – Европейския ден без автомобили.
  • Фестивал на класическата автомобилна техника, който се организира на 22 септември в Костинброд.

От българска страна национален координатор на кампанията е Министерството па околната среда и водите. В основата на инициативата е заложен принципа за насърчаване на устойчива градска мобилност, водеща да намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми. Полезни помощни материали за организирането на мероприятията на общините участници в кампанията, са публикувани на интернет страницата на ЕСМ.  

През последните години кампанията се радва на все по-голям интерес, като в нея се включват над 2500 града, сред които и от много български общини. Всяко издание е насочено към определена тема свързана с устойчивата мобилност, като през 2020 г. тема е „Чиста мобилност за всички“, под мотото „Избери как да се придвижиш”.

От тази година ще бъде връчвана и награда за пътна безопасност в градска среда в контекста на ЕСМ, която цели да подчертае усилията на местните власти в осигуряването на безопасни условия на пътя в градовете. Още информация тук.