Съществено намаление на пътния травматизъм се отчита на територията на област Разград и по някои от най-натоварените пътни трасета в региона. Това коментира Анжелина Тотева, заместник-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ по време на учение за реакция при мащабно пътнотранспортно произшествие. То бе организирано от Областна администрация Разград и целеше да провери координацията и бързината на реакция на регионалните структури. На събитието присъства областният управител Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.

„Отчита се намаление на пътния травматизъм по едно от най-натоварените трасета в страната – Русе – Маказа, като от началото на годината пътните инциденти са с близо 100 по-малко или намаление с около 1/3 от регистрираните през 2019 г.“, посочи Анжелина Тотева. По думите ѝ с повече от 50% са намалели загиналите по направлението, а ранените са с около 40% по-малко. „Разбира се намаленият трафик по време на извънредното положение оказа влияние, но и усилията на отговорните институции дават резултат“, коментира тя.

От представената статистика от ДАБДП стана ясно, че през летните месеци има съществено намаление на пътните инциденти и по една от основните пътни артерии, по която минава трафика на румънските туристи – пътят Русе – Варна. От юни до септември регистрираните пътни инциденти по нея са близо 2 пъти по-малко от тези през 2019г. Същата тенденция се запазва и по направлението Дуранкулак – Бургас.

Днешното учение пресъздаде действия при тежка пътна катастрофа, с пострадали и разлив на опасно химическо вещество. Участваха служители на ОД на МВР, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центъра за спешна медицинска помощ, Българския червен кръст, сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе, Окръжна прокуратура – Разград, Областно пътно управление, служители на областната администрация и община Разград, експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Инцидентът бе разигран на пътя за ЖП гара Разград, в участъка до разклона за с. Стражец. Микробус с работници се бе врязала в камион с цистерна, след него в тежкотоварния автомобил се бе ударил и лек автомобил. След подаден сигнал на телефон 112 на мястото пристигнаха екипите на Пътна полиция, които отцепиха района и отклониха движението. На място се отзоваха и линейки от ЦСМП, които оказаха първа помощ на пострадалите и пренесоха тежко ранените до линейките. На по-леко пострадалите помогнаха доброволци от БЧК. Междувременно огнеборците разрязаха и отвориха лекия автомобил, за да стигнат до хората в него. Заради констатиран смъртен случай в автомобила, бе подаден сигнал на Окръжна прокуратура. Екипите на РДПБЗН-Разград констатираха разлива на опасното вещество и алармираха колегите си от сектор „Специализирани оперативни дейности“ към РДПБЗН-Русе. Последните спряха изтичането и неутрализираха замърсяването. В същото време бе направен оглед на местопроизшествието, а накрая участъкът бе разчистен и движението възстановено.

„Подобни учения са много важни, защото това е начинът да се проверят възможностите за реакция, а институциите да подобрят координацията помежду си“, подчерта Анжелина Тотева. Тя обясни, че ДАБДП е отправила препоръки към всички областни администрации да провеждат поне по едно подобно мащабно учение годишно и поздрави Област Разград за активността – подобно учение не е било провеждано повече от 10 години на място. „Само с активни действия по места можем да постигнем устойчиво повишаване на безопасността на движението по пътищата. Това сме заложили и като философия в основата на новата Стратегия за повишаване безопасността на движението по пътищата за следващите 10 години – активна роля на регионите“, каза още тя.

От началото на годината на територията на област Разград са настъпили 78 тежки пътнотранспортни произшествия. Наблюдава се намаление на пътния травматизъм – и при броя ПТП (-10%), и при загиналите на пътя (-40%) и при ранените (-20%). По време на събитието бе отчетена и активната работа по контрол от страна на ОДМВР – Разград. От началото на годината на територията на областта са съставени над 22 хил. актове и фишове на обща стойност от над 1,5 млн. лв. При отчитането на контролната дейност не е важно, че се повишава събираемостта на глобите, а че това оказва реален превантивен ефект, бе коментирано по време на събитието.